Nya Nolhaga Parkbad

Alingsås sim- och idrottshall, Nolhagahallen, stängde sin verksamhet sista april 2016, därefter påbörjades om- och utbyggnationen. Första etappen, sporthallar och omklädningsrum, har helrenoverats var färdiga att tas i bruk av verksamheten i början av oktober 2016.

Fokus under 2017 har legat på etapp 2: simhall- och familjebad. Det invändiga arbetet pågår med uppbyggnad av badhuset, ytskikt, vattenrening, ventilationsutrustning med mera. Tillbyggnaden på framsidan kommer att rymma kontor och omklädningsrum, teknikrum på källarplan och relaxavdelning på övre våning. 

När om- och tillbyggnationen av Nolhaga är klar har Alingsås ett modernt badhus med flera bassänger, en relaxavdelning varav en del utomhus, en ny familjebastu och ett utbyggt kafé. Den nya höj- och sänkbara 25-metersbassängen som också är delbar i två ger besökarna större möjligheter för rehabilitering och simundervisning.

Här följer en mer utförlig beskrivning av det nya badet:

Entré
Precis som tidigare har sporthallarna och badet en gemensam entréhall. I entréhallen finns reception och
servering, samt en anslutande utomhusservering mot parken.

Det här innehåller det nya badet:

Tävlings-/ tränings-/ motionsbassäng
En 25-metersbassäng med 6 banor och tillhörande trampolin, svikt och läktare.

 •        Längd: 25 m
 •        Bredd: 12,5 m
 •        Djup: 1,3 - 3,8 m
 •          Banbredd: 2 m
 •          Hopptorn (trampolin): 3 m
 •          Svikt: 1 m

Kombibassäng
En 25-metersbassäng med fyra banor och med höj- och sänkbar botten. Denna bassäng är delbar i två bassänger/bassängrum.

 •    Längd: 25 m (del 1: 16,7 m och del 2: 7,5 m)
 •          Bredd: 8 m
 •          Djup: 0 - 2,1 m
 •          Banbredd: 2 m

Badgalleri
I badgalleriet finns en varmbassäng och en familjebastu.

Familjebad
Familjebadet är uppdelat i två delar. En del för de mindre barnen som innehåller en småbarnspool och en barnpool med olika aktiviteter som till exempel lekskulpturer, bubbelzoner och en vattenpist. En andra del för de större barnen som innehåller äventyrsbassäng, strömkanal, bubbelzon, våga-våga, bubbelkaskad och pool för bollekar.

 •        Storlek: ca 570 kvm
 •        Djup: 0 - 1,5 m

Familjebadets olika rum delas av genom ett torn för vattenrutschkanor, med två olika vattenrutschkanor: Magic Hole och Black Hole.

"Säveån" är en vattenrutschbana som är lämplig för hela familjen. Den är bred med en behaglig, lagom brant, lutning vilket gör att en eller flera personer kan åka tillsammans antingen med eller utan åkringar.

"Lillån" är en utveckling av den klassiska vattenrutschbanan och är utformad som en mörk tunnel med ljud- och ljuseffekter. Black Hole är för singelåkare och den är utrustad med start- och stoppljus för ökad säkerhet. Black Hole passar en bred målgrupp.

I anslutning till Familjebadet finns en utomhusterrass. Där finns en utomhusbassäng och en varmpool samt ytor att under sommartid sola och uppleva parken.

Relax
En trappa upp ligger en Relaxavdelning med separat omklädning, reception, servering, behandlingsrum och konferensrum. Relaxavdelningen inomhus innehåller två olika bastur, ett ångbad samt sittbänk med fotkar för fotbad. Där finns också olika typer duschar till exempel hinkdusch och upplevelsedusch och en varmbassäng med utsikt mot parken. I det stora relaxrummet finns även förutom relaxytor, eldstad, ismaskin och kneippbad.

På terrassen utomhus finns en utebastu och en badtunna.

Nolhaga Parkbad beräknas öppna våren 2019.

Projektledare Fabs: Lina Karlsson och Per-Martin Liljeäng
På uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen, Alingsås
Illustrationer: PP Arkitekter